René le Blanc ‘klust bij’ als piloot: ‘Op pantoffels naar Curaçao’

René le Blanc (53) kennen we allemaal als zanger van de megahit ‘If I Tell You’. Maar wat niet veel mensen weten is dat hij óók piloot is. Een soort van, dan…

René staat niet alleen graag op het podium, maar ook op de landingsbaan. Als klein jongetje droomt de zanger er al van piloot te worden. Als hij in 1987 zijn been verbrijzelt bij een auto-ongeluk, spat die droom uiteen. Toch geeft René niet op: hij schaft een simulator aan met subwoofers om als professioneel thuispiloot vluchten te maken. “Hele dagen zat ik op zolder: je moet er zo’n twintig uur per week aan besteden wil je je vlieguren behouden. Niet gezellig voor Jolanda. Dus nu zit ik beneden, met een laptopje en een joystick”, aldus de zanger in het zomerboek van LINDA..

“Na een weekend vol optredens trek ik mijn joggingbroek en pantoffels aan en vlieg ik naar Curaçao. Even mijn hoofd leegmaken en ontspannen.”

Het lastigst zijn volgens de Ik Geloof In Mij-ster de voorbereidingen: uitrekenen hoeveel brandstof hij nodig heeft, een flightplan maken. “Het meest spectaculaire is stijgen en landen”, aldus René. “Maar als de kist eenmaal in de lucht is, zet ik de automatische piloot aan en ga ik boodschappen doen met Jolanda.”

Onlangs werd de zanger op weg naar Fuerteventura herkend door de piloot en mocht hij in de cockpit komen. René: “Ik herkende élk knopje en lampje van de Dreamliner 787, kende alle termen. De captain was onder de indruk van mijn kennis.”

Het had niet veel gescheeld over René had nooit meer gevlogen. Tijdens de opnames vanIk Geloof In Mij raakte René besmet met corona. Hij was zó ziek, dat de zanger de dood in de ogen keek.